Reklama
 
Blog | Štěpán Pudlák

Jak jsem se přestal bát a naučil se nechodit k volbám

Před několika dny noviny zveřejnily výsledky průzkumů politických preferencí. Podle nich sociální předstihli občanské, křesťanští mírně klesli a všichni jsou to demokraté. Až na zelené a komunisty. Ale nejde ani tak o to, že opět vede strana lidí, jimž by soudný člověk nesvěřil ani tříkolku. Jde o to, že celé politické spektrum (až na drobné a v zásadě nevýznamné obměny) se již několik let nikam nepohnulo. Kdo za to může? Ano, uhodl jsi: Ty, voliči.

Vraťme se do období před posledními volbami. Jste takový běžný volič – v první osobě mluvit nebudu, protože jsem pokrytec a k volbám jsem vědomě nešel – a chystáte se k volbám. S největší pravděpodobností budete volit jednu ze dvou stran, které mají největší šanci vyhrát. Protože jste retardovaný (připomínám, že jde o obraz průměrného voliče), zcela určitě jste nečetl volební program strany, kterou se chystáte volit. V zásadě nemáte vlastně ani obecné povědomí, jaké názory vaši vybraní kandidáti zastávají. Jediné, co znáte, jsou jejich tváře a možná těch několik tezí, které neustále opakují v televizi a které nemají žádnou reálnou souvislost s jimi provozovanou politikou. Pokud se o politiku zajímáte trochu hlouběji, možná jste ještě stihli narychlo prolistovat několik politických komentářů v posledních číslech Blesku. Ono vlastně ani tak nevadí, že jste politické programy jednotlivých stran nečetli – stejně byste neměli šanci je pochopit. Nebo snad (jako průměrný volič) dokážete v dlouhodobém měřítku a z více aspektů plně posoudit všechny ekonomické dopady reformy veřejných financí? A vždycky je tu také možnost vyzkoušet pevnost svého politického přesvědčení v odborných diskusích – zvlášť po pěti a více pivech jde o skutečně kvalitní kontemplace.

Tak proč jste volili, to co jste volili? Někdo z vás snad skutečně čekal, že Topolánek, Paroubek nebo Kalousek budou smysluplně vládnout? To jste skutečně tak naivní? A pokud tak naivní nejste, pak musíte sama sebe i ostatní obyvatele této země skutečně nenávidět. Určité naděje se snad daly očekávat od Zelených. Možná. Tuto chybu můžeme napravit při příštích volbách. Nebo jsem si to až donedávna myslel. Poslední průzkumy ale ukazují, že voliči jsou nepoučitelní. V této zemi politik evidentně nemůže zdiskreditovat sám sebe – jediný způsob je nebýt vidět v televizi. Ovšem – čím větší idiot, tím častěji je v televizi, takže si stejně moc nepomůžeme.

Máte, co jste chtěli. Já jsem k volbám nešel. V době voleb jsem si vyhradil dvě hodiny času, sednul jsem do křesla a aktivně nevolil. Vy ano. A za trest se teď musíte koukat na sebranku kryptonihilistických populistů a denně konzumovat jejich přesmažená ujištění, že ty miliony skutečně získali legální cestou. Co se populismu týče, Bém je jen třešničkou na dortu. Jenom mě mrzí, že jste mě do toho hnoje zatáhli s sebou.

Reklama

Pro mě znamená hlasování v demokratickém systému jenom jedno: dát hlas straně, jejíž program a jejíž představitelé Vám vyhovují a s nimiž se ztotožňujete. Žádný volební pragmatismus, žádné hlasování proto, aby nevyhrála jiná strana, žádné „Když nevolíte ODS, je to, jako kdybyste volili komunisty“. Volíte Paroubka, protože chcete sociálně rovný stát? Dobře, ale zvažte jedno: pořád je to  Paroubek. Chcete liberálně orientovanou vládu? Dobře, ale co to má společného s ODS? Ovšem pokud Vám demokratická volba nevyhovuje, můžete samozřejmě zůstat v tom hnoji, ve kterém už jste. Je to Váš hlas.

Poučení z této bajky o běžném voliči si sice nezasloužíte, ale tady je: když nechápete, co vlastně obnáší mít volební právo, pak jste přesně v tom, v čem si zasloužíte být. Jenom idiot může nadávat na politiky, které si zvolil, a u příštích voleb je volit znovu. Takže až se budete chystat k příštím volbám – ať už předčasným nebo řádným – vzpomeňte si, že volební právo není jenom právo, ale i odpovědnost, a že nemusíte vždycky přemýšlet jenom v rámci předem prefabrikovaných způsobů rozhodování (i když je to jistě pohodlnější a nemusí se kvůli tomu zvedat zadek od televize), ale musíte chápat, proč zastáváte hodnoty, které zastáváte.